155418308_b72c1ec090

 

lördag, april 29, 2006

solljus


solljus, originally uploaded by sableye1.

pion


peonia3, originally uploaded by sableye1.

BASILCELLO

cyberkocken

Nu är det dags att annonsera vinnarna i Cyberkocken! Och jag tycker att det är både roligt och trist för jag ömmar så för de som förlorar. Trots att jag inte själv tycker att det är trist att förlora (jo, om jag spelar kort en hel kväll och förlorar hela tiden så börjar jag känna mig rätt misslyckad på slutet), speciellt inte i den här typen av tävlingen. Jag har klara problem med att se på sporttävlingar, tänker mest på hur de som kommer sist känner sig och inbillar mig en massa saker. Fast nu är det dags att tala om hur det har gått här...

Varken Anne eller jag har tyckt att det varit lätt men vi har genom poängbedömning kommit fram till dessa resultaten:

Folkets Val
föll på Frida, hennes Indiska köttbullar med linser, kokta i tomat och grädde och serverade med gult ris med pistagenötter och rucola föll på läppen!

Kategorin Nyskapande
vanns av Mamselamsen med sin levande mat. (Det här kommer vi få höra i evigheter för nu flyger hon väl i luften av mallighet…)

Kategorin Snabbt och gott
vanns av Lexi och hennes sallad på röda linser, rucola och physalisfrukter med mascarpone och pistagenötskräm! Snabb och läcker.

Och månadens Cyberkock är.............................

Frida från Broccoli
! Grattis! Folkets och domarnas val stämde väl överens denna gång, hennes tävlingsbidrag är kreativt fast samtidigt med fasta rötter i det dagliga matlagandet så nu du Frida så får du ta och hitta en domarpartner! (Men hur skall detta gå ihop med bröllop och bröllopsresa??)

Tack till alla tävlingsdeltagare, jag hoppas att ni hade en rolig stund i köket och att ni ställer upp igen i maj! Ett speciellt tack går till Anne från Anne´s Food som hjälpte mig att utse vinnarna!

Så nu har vi nästa månads domare, den 19-23 maj går Cyberkocken av stapeln igen! Samma plats och samma procedur! Fast med nya ingredienser...

basil3

Men inte kan jag låta bli att lägga ut ett recept på en stark, grön, skön dryck nu när våren är här! I somras la jag ut ett recept på Limoncello och nu har turen kommit till Basilcello! Jag tycker väldigt mycket om basilika, både till lukt och smak. Så när jag hittade en lapp med ett recpt jag klippt ut ur någon tidning för länge sedan så kunde jag inte motstå frestelsen! Inte kommer jag ihåg vilken den tidning receptet kommer ifrån, detta var innan matbloggandets tid, men å andra sidan har jag ändrat en del i receptet...

basilcello

BASILCELLO

30 stora eller 40 mellanstora basilikablad
6 dl 95% alkohol eller det starkaste du kan få tag på
7 dl vatten
500 gr socker

- Lägg basilikabladen i en glasskål eller en stor glasburk och häll alkoholen över, den skall täcka bladen.
- Stäng till med ett lock eller på något annat sätt, bara det är ordentligt stängt. Låt det stå 3-4 dagar, skaka om det då och då. Redan efter ett par timmar så är alkoholen helt grön!
- Koka vatten och socker i 10 minuter och låt det sedan svalna.
- Blanda sockerlagen och filtrera sedan vätskan innan du häller den i flaskor.
- Låt det vila i 2 veckor innan det dricks. Starkt och gott. Om du gillar basilika!

basilcello drops

fredag, april 28, 2006

Spring-triffiderna kommer!


Run-the Triffids are coming!, originally uploaded by sableye1.

RISOTTO CON PISELLI FRESCHI - RISOTTO MED FÄRSKA ÄRTOR

piselli

Färska ärtor har något speciellt över sig, det är inte bara den bättre smaken som till talar mig utan även att få sitta och sprita ärtorna gör mig glad. I Sverige äts det mer sockerärtor men det lönar sig att vänta lite och låta ärtorna bli till fulla ärtskidor. Det hann de ju naturligtvis inte i mina föräldrars grönsaksland för min far och jag låg ständigt på lur och ryckte de sockerärtor vi kom åt. Det var likadant med det mesta som växte där fast när det kom till hallonen så hade vi dessutom hunden att tävla med men hon lyckades ju som tur var inte nå upp så där väldigt högt på hallonbuskarna! Här säljs ärtorna i sina ärtskidor i lösvikt och häromdagen köpte jag ett kilo för jag ville göra en enkel risotto med färska ärtor.

risotto di piselli

RISOTTO CON PISELLI FRESCHI eller RISOTTO MED FÄRSKA ÄRTOR
4 port

Ca 1 kg of ospritade ärtor, jag glömde ju naturligtvis att väga själva ärtorna men jag skulle tro att de vägde 250-300 gr. Frysta funkar med fast det blir inte riktigt lika gott.
1 (färsk) lök
400-500 gr ris, arborio eller carnaroli
1 ½-2 l grönsaksbuljong. Jag gjorde min på en del av ärtskidorna, lök, selleri, morot och tomat.
En stor klick smör
Salt
Färskriven parmesan

- Skiva löken fint och stek den i smöret tills den blivit genomskinlig.
- Häll i ärtorna och fortsätt att steka io ett par minuter.
- Nu häller du i riset och steker det under omrörning, det är viktigt att alla riskorn täcks av fettet och att det 'steks' i ungefär 1, 5-2 minuter på mellanvärme.- Nu börjar du att sleva på buljongen, häll på en slev och rör om tills det sugits upp av riset och då häller du på en slev till och rör om.. Fortsätt att sleva buljong och röra tills riset är färdigt.- Lägg i en klick smör och minst en deciliter med riven parmesan, smaka av saltningen, rör om ordentligt och så får det stå och mogna i ett par minuter. Servera med riven parmesan.

scarti di piselli

torsdag, april 27, 2006

solljus


solljus, originally uploaded by sableye1.

Nej, inte mitt hus nu heller


Nej, inte mitt hus nu heller, originally uploaded by sableye1.

onsdag, april 26, 2006

Sant'Ambrogio, Milano


Sant'Ambrogio3, originally uploaded by sableye1.

Cyberkocken: sammanställningen

cyberkocken

Och här har vi då sammanställningen av bidragen till Cyberkocken! Ledsen att det tagit tid men livet kom och stod i vägen så där som det har en tendens att göra när man skall göra saker. Det upphör aldrig att förvåna mig hur mycket mer tid det tar att leva ju äldre man blir, törs knappt tänka på hur det blir sen...



Det första bidraget som anmäldes kom från Mamselamsen och jag tror att vi var många som drog en suck av lättnad när vi såg bidraget för med hennes matbildsförflutna så var det tveksamt om det skulle gå att lägga ut bilden på en riktig matblogg! Inte för att hon inte kan om hon vill för det finns faktiskt en bild av hennes många där hon ansträngt sig och som är riktigt bra vilket får mig att misstänka att det kanske inte är hennes fotande det är fel på utan hennes matlagning..hmmm.. I allafall så har vi här ett recept som hakat på trenden med levande mat och mer levande än så här kan det ju knappast bli!



Lexi har en engelskspråkig matblogg som heter Catching Points men dagen till ära bloggade hon även på svenska. Hon säger det just nu är skralt i kassan fast det märks då inte på hennes bidrag som är en sallad på röda linser, rucola och physalisfrukter med mascarpone och pistagenötskräm! Hennes recept visar på att det visst går att göra speciella och festliga rätter med få ingredienser och att tillfällig kassaebb inte alls behöver betyda snabbmakaroner och vatten!



Jag träffade Frida från Broccoli på den matbloggarmiddag vi anordnade i februari och redan då så sa hon att hon var intresserad av att vara med om Cyberkocken drogs igång. Trots att hon har en del att göra nu eftersom hon gifter sig nästa månad (ingen Cyberkocken för henne i maj misstänker jag för då är hon och make på Sicilien!) så tog hon sig tiden att laga två olika rätter men hon har valt att lämna in denna som bidrag: Indiska köttbullar med linser, kokta i tomat och grädde och serverade med gult ris med pistagenötter och rucola. Ideen att blanda ner linserna i köttbullssmeten är definitivt något som jag tänker prova!



Kristina från Clivia´s Cuisine bloggar också på engelska men även hon gjorde ett undantag när hon bloggade om Kristinas linsfyllda paprikor med vårlig ruccolasallad. De här linsfyllda ugnsbakade parikorna är ett recept som man inte behöver vara vegetarian eller vegan för att vilja prova och det faktum att de är lika goda varma som kalla gör ju knappast saken sämre!



Elin har jag också träffat på matbloggarmiddagen och den här gången fick hon representera Tre Tjejer i Köket med receptet Linssoppa med rucolacreme serverad med toast med fårost och pistagenötter trots att hon har en liten bebi men det bara visar på hur biten man blir som matbloggare! (Eller kanske är därför man blir matbloggare...?) En hel liten måltid med en toast som enligt Elin själv måste provas men även linssoppan låter absolut prövansvärd!



Eva hör till en av mina trogna läsare utan blogg och jag blev väldigt glad när hennes bidrag dök upp trots att hon haft en jäktig helg! Hennes bidrag publicerade jag här i går så nu vet ni hur enkelt det är, ni icke-bloggare som skulle vilja vara med en annan omgång. Evas bidrag är en matig Sallad på röda linser och ruccola med både haricot vertes och feta ost i som jag tror blir perfekt som vår och sommarsallad till lunch! Nu är det ju som försommar här så även denna kommer jag prova!

Det kommer att ätas en hel del röda linser här i huset inom den närmaste tiden, den saken är klar; två fräscha sallader, soppa med toast, fyllda paprikor och indiska köttbullar-jag kommer inte ha tid att blogga själv här! Tack alla ni som ställt upp i denna första omgången av Cyberkocken, ni blev fler än jag trodde! Nästa omgång blir den 19-22 maj och då hoppas jag att ni blir ännu fler!

Och nu hoppas jag att ni går in och läser dessa recept ordentligt, tänker efter och att ni kommer tillbaka hit och röstar fram vinnaren i Folkets val! Själv drar jag mig tillbaka med Anne för överläggningar, om allt går vägen så blir vinnarna utsedda på lördag!




Folkets val
Mamselamsen
Lexi-Catching points
Frida-Broccoli
Kristina.Clivia's Cuisine
Elin-Tre Tjejer i Koket
Eva-
Free polls from Pollhost.com

tisdag, april 25, 2006

guuuuult


yellow, originally uploaded by sableye1.

blommig dimma


apple blossom mist, originally uploaded by sableye1.

Cyberkocken: Evas sallad på röda linser och rucola

cyberkocken






Sallad på röda linser och ruccola
Recept: Eva Fanqvist Skubla

röda linser
olja
1-2 vitlöksklyftor, hackade
haricotes vertes, jag tog frysta
rucola
citron, pressad
tomater i klyftor
fetaost, tärnad
pistagenötter, hackade
örtsalt, svartpeppar
basilka

Koka de röda linserna en kort stund så att de inte blir mosiga. Eller häll kokande vatten över de torkade linserna, låt stå så är de klara när vattnet svalnat (ca 20-30 min).

Häll lite olja i en stekpanna, fräs varsamt den hackade vitlöken. Häll ner haricotes vertes, blanda och låt fräsa en stund tills de verkar färdiga att äta. Krydda med örtsalt.

Känn efter om linserna är klara. Häll bort det vatten som finns kvar. Har du kokat dem kan du skölja av dem i kallt vatten så att de svalnar. Smaka av med salt och basilika. Pressa över citron och blanda.

Sprid ut rucolan i en vid skål. Lägg i haricotes vertes, tomatklyftor och sedan linserna. Strö över fetaosttärningar och toppa med de hackade pistagenötterna. Ta några varv med pepparkvarnen. Ringla ev över lite olivolja.

Servera som en lättare rätt med ett gott bröd eller som tillbehör.




måndag, april 24, 2006

soldroppar


sun drops, originally uploaded by sableye1.

Jag har problem med Blogger och lyckas inte lägga ut dagens inlägg så det kommer senare!

ASPARAGI CON POMODORI SECCHI E PINOLI - SPARRIS MED SOLTORKADE TOMATER OCH PINJENÖTTER

aspargus

Det är måndag morgon och jag sitter här vid köksbordet med mina barn som är lediga i dag, här är det långhelg för i morgon så är det Befrielsedagen, den 25 april 1945 så befriar partisanerna Italien från nazister och fascister. Viktig dag. Men idag så är det minsann ingen speciell dag så de sitter här och gör läxor för det får de jämt, helger eller inte, alltid finns det läxor att göra. Jag vet inte vad som är värst, att behöva stiga upp tidigt för att få iväg alla till deras institutioner eller att få sova och sedan behöva se till att vissa delar av familjen gör sina läxor? Vad väljer man av två onda ting?
Det har kommit in flera bidrag till Cyberkocken och jag hoppas på att få till en sammanställning till i morgon eller senast på onsdag så att röstandet kan sätta igång! Men tills dess så får ni nöja er med ett recept på sparris. Jag såg det här receptet i en tidning för si så där 10-12 år sedan, jag kommer inte ihåg tidningen men tror att det kan ha varit Femina. Jag antar att jag har ändrat receptet en del från dess ursprung för det brukar ju bli så när man ser ett recept och sedan skall kreera ur minnet men jag är säker på att huvudingredienserna är desamma, sparris, torkade tomater och pinjenötter. En väldigt lyckad kombination är det i alla fall.


ASPARAGI CON POMODORI SECCHI E PINOLI eller SPARRIS MED SOLTORKADE TOMATER OCH PINJENÖTTER

1 bunt grön sparris, ca 25 st
2-3 hela soltorkade tomater
2 msk pinjenötter
1-2 tsk citronsaft
Salt
Olivolja

- Lägg de soltorkade tomaterna i blöt i ljummet vatten.
- Skölj och ansa sparrisen för att sedan skära dem i bitar som är 5-6 cm långa
- Värm upp lite olivolja i en stekpanna, lägg i själva stjälkbitarna, salta och låt dessa steka i 3-4 minuter.
- Lägg ner sparristopparna, de torkade tomaterna som du skurit i små bitar och pinjenötterna. Fortsätt att steka på medelvärme under mer eller mindre ständig omrörning.
- När det är nästan färdigt så droppar du på citronsaften och smakar av innan du serverar. Sparrisen skall vara genomstekt men inte för mjuk eller mosig.

sparris

lördag, april 22, 2006

himlavalv


traces, originally uploaded by sableye1.

SFORMATINO DOLCE DI LENTICCHIE ROSSE, PISTACCHI E LIMONE - ´PUDDING´ MED RÖDA LINSER, PISTAGENÖTTER OCH CITRON PÅ RUCOLABÄDD

red lentils

Våren är verkligen en brytningens tid, trötthet och eufori, glädje och melankoli. Att krypa fram ur vinterns ide och utsättas för den starka solen som strålar på både kropp och själ kan vara förintande eller livsgivande. Det finns en del att säga om detta att bli äldre men i mitt fall så har det iallafall medfört det positiva att mitt psykiska tillstånd blivit stabilare t.om. med på våren så jag blir mest glad av den. Trött, jag skulle kunna sova jämt, men ganska så glad och jag rycks ur mitt halvt apatiska tillstånd och jag får lust att göra saker så där som man känner på våren, en obestämbar längtan efter att det händer något. När jag var tonåring så tog det sig uttrycket i långa promenader med min bästis Ulrika (hon som brukar skrika i kommenterna här, jo hon är fortfarande en bästis men vi behöver ju inte gå in på hur länge vi varit det för då känner jag mig så otroligt gammal), ofta på kyrkogården men även så där i största allmänhet i hopp om att det hände något. Vi gick mycket minns jag men inte hände det något. Aldrig. Utom möjligtvis att vi fick bra kondis. Och nu är jag där igen, jag vill göra saker, jag vill att det händer något... Men nu är jag gammal och gift med en drös barn så det är bara att stå sitt kast och vänta tills barnen är utflugna och jag återigen får ett eget liv. (Det finns ett ypperligt italiensk talesätt som säger ”Du ville ha cykels så då är det bara att cykla på!”.) I dag får jag väl nöja mig med att åka till en plantskola och köpa växter att plantera så att jag kan gå ut och vattna blommor när vårkvällarna kallar och jag känner att jag måste göra något. Det låter nästan sorgligt det där...

sweet lentils1

Det här är mitt bidrag utom tävlan till
Cyberkocken. (Jag kan ju tala om att det första tävlingsbidraget redan har anlänt!) Jag ville göra något helt annorlunda mot det jag normalt gör med linser så jag provade på att göra en efterrätt med röda linser, citron, pistagenötter och rucola. Den blev faktiskt bättre än jag trodde men jag tror inte att resten av min familj skulle gilla den kanske men de är verkligen så otroligt kräsna av sig. Linser är ju lite sträva och det är synd för efterrätter känns roligare när de är så där silkeslena på tungan men om du vill prova på en annorlunda dessert och är öppen för nya smaker - prova den här!


SFORMATINO DOLCE DI LENTICCHIE ROSSE, PISTACCHI E LIMONE eller ´PUDDING´ MED RÖDA LINSER, PISTAGENÖTTER OCH CITRON PÅ RUCOLABÄDD
4 små ´puddingar´

1 ¼ dl röda linser
5-6 msk socker
1 msk citronsaft
6 msk grädde
4-5 msk hackade pistagenötter
4 äggulor
Lite rucolalad
Honung av den rinnande sorten

- Koka linserna mosiga, häll av vattnet och passera dem genom en sil.
- Blanda ner socker, citronsaft, grädde och pistagenötter.
- Blanda sedan ner äggulorna, rör om väl och häll sedan upp smeten i smorda portionsformar.
- Ställ dem i ett vattenbad och grädda i 200 grader i 45-60 minuter. Du får kolla om de stelnat.
- Lägg rucolabladen i mitten av en assiett och vält upp puddingarna på dessa. Du kan ju så klart servera dem direkt ur portionsformarna med om du vill.
- Ringla honung över och servera!

sweet lentils 2

fredag, april 21, 2006

Ljuvligt


apple-blossom2, originally uploaded by sableye1.

torsdag, april 20, 2006

Cyberkocken!

cyberkocken

Så nu är det dags, i dag och fram till måndag vid 12 så är Cyberkocken i gång! Det är bara att inventera kylskåp och skafferier, inhandla de ingredienser som inte finns hemma och sätta igång att tänka vilt, ju vildare ju intressantare kreationer!

Den här omgångens ingredienser från listan är (och de är slumpmässigt utvalda): rucola, pistagenötter och röda linser. Den fjärde ingrediensen är något som jag tycker det verkar som ni behöver efter rapporter om snöande mm och det är gult-gult som solsken om våren! En gul ingrediens kan vara citron, ägg, banan, gul paprika-you name it! En inte helt lätt lista men kom ihåg att det viktiga är att dessa ingredienser får spela huvudrollen vilket naturligtvis innebär att du kan använda andra ingredienser också och att du kan göra en rätt eller en hel liten meny med flera rätter, alla fyra ingredienser behöver ju inte vara med i samma recept, det viktiga är att de finns med någonstans! Om du är allergisk eller vegan så går det att byta ut ingredienser mot något som motsvara dem på ett ungefär.

Är du matbloggare eller bloggare av något annat slag så har du ju ett naturligt forum att publicera på, publicera och skicka mig sedan permalänken till ditt inlägg innan lunch på måndag. Lägg gärna ut bilder på dina kreationer!
Om du inte har en blogg så kan du antingen fråga om du får gästblogga hos någon eller så skickar du ditt tävlingsbidrag i ett word dokument till mig så publicerar jag det här, skicka med foton om du har det! Även här är det lunchtid på som gäller.Mailadressen finns i min bloggerprofil.

Det skall utses vinnare i flera kategorier, några av dessa kan variera från gång till gång:

Månadens Cyberkockvinnare
som är den egentliga vinnaren och som utses av de domare som sitter, den här gången är det jag och Anne från Anne´s Food som så snällt har lovat att hjälpa mig men nästa gång kommer det att vara den person som just blivit månadens Cyberkock och en till som hon eller han har valt.

Det mest vågade förslaget
, dvs den som verkligen prövat att vandra på nya stigar i sitt kreerande.

Det snabbaste förslaget
, recept som går att slänga ihop relativt snabbt och som dessutom är gott

Folkets val
som ni läsare får rösta fram. Det blir intressant att se om ert val överensstämmer med domarnas...

Några frågor? Inte, sätt igång då!

wisteria


glicine, originally uploaded by sableye1.

morgondis


foggy morning, originally uploaded by sableye1.

onsdag, april 19, 2006

spindellikt


spidery, originally uploaded by sableye1.

tisdag, april 18, 2006

ZUPPA INGLESE

alchermes

Det här är en typisk italiensk efterrätt som ingen riktigt vet vad den fått namnet ifrån, det finns olika teorier men jag har fastnat för att den skulle ha sitt ursprung i femtonhundratalet och skulle ha skapats vid hovet i Ferrara där den mäktiga D´Este familjen höll till. Jag använder iallafall ett recept från Romagna, det kommer ur en kokbok som Federico Fellinins syster Maddalena har skrivit, Romagna in cucina. Men naturligtvis har jag ändrat lite här och där som man gör; det är ytterst sällan jag lyckas hålla mig troget till ett recept, oftast så blir jag inspirerad att göra något av dem men oftast så blir resultatet helt annorlunda. Fast vissa recept måste man ju följa någorlunda för annars så blir det ju inte den rätt man vill att det skall bli! Som den här och jag har alltid Maddalena Fellinis bok uppslagen när jag sätter igång! Men jag använder ett sockerkaksrecept (fast fördubblat) från klassikern Sju Sorters Kakor så här har vi en italiensk dessert med lite svenskt i!

ps. I morse hade vi 15 grader kl 7...


ZUPPA INGLESE

Sockerkaka:
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjöl
2 dl potatismjöl
4 tsp bakpulver
1 nypa salt
2 dl hett vatten

- Vispa ägg, salt och socker vitt och pösigt i en skål.
- Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt.
- Blanda ner det heta vattnet ordentligt och häll smeten i en ganska stor kakform. Jag använder en fyrkantig för det blir lättare att skära sockerkakan i skivor sedan men det går bra med en rund med.
- Grädda kakan i 175 grader i 25-30 minuter.
- Låt kakan svalna.

Vaniljsås:
3 ägg
3 äggulor
6 msk
3 msk mjöl
1 l mjölk
Skalet av 1 citron

- Koka upp 5 dl mjölk med citronskalet. Om du skalar citronen med en potatisskalare så får du enkelt av bara det gula av citronskalet.
- Medan det står på spisen så vispar du äggen och sockret vitt och fluffigt i en stor skål. Bland ner mjölet försiktigt.
- När mjölken kokar så fiskar du upp citronskalet och slänger det. Häll sedan i de resterande 5 dl mjölk och häll alltihop under omrörning ner i äggblandningen.
- Häll tillbaka det hela i kastrullen och värm långsamt upp det under ständig omrörning. När det tjocknar så ställer du det att kallna.

Kompositionen av Zuppa Inglesen:
1-1 ½ dl Alchermes, en röd likör som ofta används i desserter och kakor, jag använder en alkoholfri variant.
½-1 dl rom
1 dl vatten

- Skär sockerkakan i 1-1 ½ cm tjocka skivor.
- Bland Alchermes, rom och vatten i en skål.
- Täck botten av en form med höga kanter med ett lager vaniljkräm.
- Doppa en sockerkaksskiva hastigt i Alchermes och romvätskan, den skall dra åt sig men inte för mycket för då faller den i bitar. Lägg den ovanpå vaniljsåsen och fortsätt så tills du täckt den med ett lager sockerkaksskivor.
- Bred ut ett lager till med vaniljsås och upprepa sockerkaksköret igen. Gör detta tills du har gjort minst 2-3 lager och se till att det avslutas med ett lager vaniljkräm.
- Du kan servera den direkt fast jag tycker den blir bäst om den får stå någon timme i kylen först.

zuppa inglese

mönster


corner cat, originally uploaded by sableye1.

Cyberkocken


En ganska lugn och bra påsk fast i går så missade jag lunchen hos min granne som jag sett fram emot så mycket (hon lagar så god mat!) för jag var tvungen att sitta på sjukhuset med son som trillat i trappen och slagit i huvudet och som hade en del oroväckande symptom. Men de är så otroligt rara att det nästan var trevligt att vara där. Men nu är vi hemma och allt är lugnt fast det innebär att jag inte har något recept att lägga ut idag. Däremot kan jag tala om att Cyberkocken är född och att på fredag kommer jag att lägga ut de fyra ingredienser som kommer att ingå. Jag vet att jag är tjatig men jag framhärdar med att upprepa att det här är en ”tävling” som är öppen för alla, bloggare och icke-bloggare-det räcker med att du ställer dig i köket, kreerar något (det behöver inte ens bli lyckat, även rapporter om misslyckande uppskattas för man kan lära sig mycket av dem med) och sedan skriver ner receptet och lite om hur du tänkte. Sedan så lägger du ut receptet på din blogg eller om du inte har någon så kanske du kan få gästblogga hos någon du känner eller så skickar du det som Worddokument till mig. Om det finns bild till är det bara roligt. Ni som bloggar era bidrag skickar mig permalänken och så kommer jag att göra en sammanställning av det hela i början av nästa vecka. På fredag så kommer jag att repetera alltihop igen så det finns inte en chans att undgå vad det handlar om. Och så hoppas jag att iallafall några av er kommer att vara med!

måndag, april 17, 2006

boll


dandelion, originally uploaded by sableye1.

ensamhet


lonliness, originally uploaded by sableye1.

lördag, april 15, 2006

GLAD PÅSK!


the heart of the matter, originally uploaded by sableye1.

STEKTA MEDELHAVSGRÖNSAKER MED TOFU och STEKTA BANANER MED INGEFÄRSIRAP

olives-and-capers

I dag blir det till att dra ut grillen och grilla lite lamm, jag hoppas att det inte hinner börja regna för det är vad som förutspås av vädermännen men eftersom de så ofta har fel hoppas jag att de har det i dag med! För jag vill grilla! Och gömma påskägg i trädgården som vi gör alla år. Ibland är det bra att vara svensk i utlandet för det innebär att man få fira så mycket längre; i Sverige börjar alla större helger med en afton av något slag som vi firar vilket man inte gör i Italien, å andra sidan så firar man inte Pingst eller Kristi Himmelsfård här. Konstigt nog men fast här firas så det ju olika helgon och Jungfru Marias obefläckade avelse är ju en helgdag så det handlar väl om att prioritera. I vilket fall så önskar jag er alla en Glad Påsk eller vad ni nu firar redan i dag för nu har den ju satt igång!

GLÖM INTE ATT RÖSTA HÄR: Take My Poll. SISTA DAGEN ÄR MÅNDAG OCH NÄSTA HELG SÅ GÅR VAD DET NU KOMMER ATT HETA AV STAPELN!

Inget påskigt idag heller utan en liten snabb meny som tar sammanlagt 30 minuter att göra. Jag var med i ett ´evenemang´ som heter Is My Blog Burning, en månatligt sammanställning av olika recept samlade runt ett tema, denna gången skulle man göra något som inte tog mer än 30 minuter att göra så jag stod i köket med klockan i hand och gjorde de här två snabba rätterna; den första är en stekt grönsaksblandning med tofu (fast den kan man hoppa över om man inte gillar det) och eftersom det blev lite tid över så gjorde jag en liten efterrätt med, stekta bananer med ingefärssirap.

stirfry

STEKTA MEDELHAVSGRÖNSAKER MED TOFU och STEKTA BANANER MED INGEFÄRSIRAP

2 pers

1 lite rosmarinkvist
1 vitlöksklyfta
1 lite lök
1 zucchini
1 aubergine
1 röd eller gul paprika
5-6 körsbärstomater
15 små oliver
1-2 msk saltinlagda kapris
Tofu, så mycket du nu vill
Salt
Oliv olja

- Lägg kaprisen i ljummet vatten så att saltet dras ut.
- Hacka vitlöken och rosmarinen och stek dem i en stor stekpanna, jag använde en wok, medan du hackar löken som du genast häller i. Glöm inte att röra om då och då!
- Fortsätt med att hacka zucchinin och häll ner den, salta.
- Medan den steker så hackar du auberginen, häller ner den och fortsätter med paprikan som du också häller i. Här är det löpande bandprincipen som gäller: hacka, häll i , stek, hacka, häll i och stek och så röra om hela tiden! Självklart kan du hacka allt innan och ta det lugnare!
- Efter en kvart så häller i oliverna, kaprisen, den tärnade tofun och körsbärstomaterna som du delat i tvådelar. Fortsätt att röra och efter ca 5 minuter så är det klart.

Och när ni ätit detta så kan du laga till bananerna:

banana

STEKTA BANANER MED INGEFÄRSIRAP

2 pers

2 bananer
En bit färsk ingefära
4 msk ljus sirap
smör

- Skär bananerna i slantar lite på diagonalen så blir de större och stek dem i lite smör. Vänd dem då och då.
- Under tiden så river du den färska ingefäran, så mycket eller så lite du vill.
- När bananerna blivit gyllene så petar du ner ingefäran rör om och häller sedan på sirapen, rör om och låter det steka i en halv minut innan du lägger upp det på fat och serverar genast!

fredag, april 14, 2006

backe


cherry tree, originally uploaded by sableye1.

INSALATA DI FAGIOLINI, AVOCADO E PINOLI - SALLAD MED GRÖNA BÖNOR, AVOCADO OCH PINJENÖTTER

avocado

Och nu är det alldeles snart påsk och jag har inte lagt ut ett endaste påskrecept. Det är inte för att vi inte firar påsk utan snarare utan för att vi inte har speciellt fasta påsktraditioner. Det blir lite svensk påskäggsletning på Påskafton som inte firas här och så de italienska enorma chokladpåskäggen med överraskning inuti på Påskdagen. Lamm äter vi, ibland som stek, ibland i annan form, gärna sparris och andra primörer och så någon god påsktårta eller dessert. Här firas påsken på Påskdagen med stor lunch och Annandagpåsk då man här egentligen skall göra en picniclunch i det gröna. Vi skall i allafall fira Annandagen med grannar så allt vi tar det lite lugnt med ätandet tills dess... Här målas inga ägg och äts ingen sill men det var det väl ingen som trodde. Fast det pyntas lite och det finns ägg överallt! Maleandro beskrev i ett inlägg det spanska påskfirandet vilket till största delen tycks bestå av religiösa processioner, det finns det ju här med men personligen har aldrig sett någon, Spanien är helt tydligt ett mer katolskt land än Italien för här är det som vanligt maten som är det viktigaste! Fast nu måste jag gardera mig och säga att jag ju bor i Toscana som är en erkänt antiklerikal region så jag kan ju inte uttala mig för hur det är på andra ställen!

Inget påskrecept i dag heller men en liten sallad på gröna bönor, avocado och pinjenötter som känns grön och vårlik och det är precis sådant jag vill äta just nu, grön mat! Ett löst recept som du får anpassa själv till hur du vill ha det!


INSALATA DI FAGIOLINI, AVOCADO E PINOLI eller SALLAD MED GRÖNA BÖNOR, AVOCADO OCH PINJENÖTTER

Gröna bönor
Avocado
Pinjenötter
Vinäger eller citronsaft
Salt
Olivolja

- Koka bönorna och skär avocadon i bitar. Du kan dela på bönorna och de känns för långa.
- Bland dessa i en skål, häll över vinägretten (citronsaft eller vinäger, salt och olivolja) som du vispat i hop innan och blanda.
- Strö på så mycket pinjenötter du vill ha och servera.

green beans and avocado

torsdag, april 13, 2006

drama


drama, originally uploaded by sableye1.

BlogRankers.com

Top Food & Drink Blogs